Lensa Sejarah Islam Pahang

Lensa Sejarah Islam Pahang
Lensa Sejarah Islam Pahang (Klik di Gambar)

Pilih Bahasa

Selasa, 8 Ogos 2017

RESEPI HIDANGAN LENGKAP (NASI MINYAK)


1) RESEPI NASI MINYAK




   



BAHAN – BAHAN : 

4 CAWAN BERAS BASMATHI
1 CAWAN SUSU CAIR
4 CAWAN AIR
GARAM SECUKUPNYA
SEDIKIT PEWARNA KUNING ( JIKA SUKA )
½ CAWAN KISMIS 
DAUN SADERI ATAU DAUN KETUMBAR

BAHAN TUMIS  : 

2 SUDU BESAR MINYAK SAPI
2 SUDU BESAR MINYAK MASAK
1 BIJI BAWANG BESAR ( HIRIS )
2 ULAS BAWANG PUTIH ( HIRIS )
1 ULAS KECIL  HALIA ( HIRIS HALUS )
1 BATANG KULIT KAYU MANIS
4 KUNTUM BUNGA CENGKIH
1 KUNTUM BUNGA LAWANG
6 BIJI BUAH PELAGA

CARA MEMASAK

       PANASKAN MINYAK SAPI DAN MINYAK MASAK . 

      MASUKKAN SEMUA BAHAN TUMIS DAN GORENG SEHINGGA NAIK BAU.

       MASUKKAN BERAS , AIR , SUSU CAIR , DAN GARAM . KACAU RATA . MASAK DI  DALAM PERIUK NASI

      APABILA NASI SUDAH MASAK , TITISKAN PEWARNA KUNING TABURKAN KISMIS DAN  DAUN SADERI ATAU DAUN KETUMBAR . 

      TUTUP PERIUK DAN BIARKAN SEKETIKA

        GEMBURKAN SEDIKIT NASI. 
      
      JANGAN KACAU TERLALU LAMA BAGI MENGELAKKAN NASI HANCUR . 

      SETELAH ITU BOLEHLAH DIHIDANGKAN DENGAN AYAM MASAK MERAH.



      Antara makanan yang terkenal. Di ambil daripada rujukan resepi dan kebanyakkannya telah diubah mengikut pengalaman penulis.
      

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog