Pilih Bahasa

EBOOK SYAIR ASYIQIN

eBook Syair Asyiqin

Alhamdulillah Segala Puji Bagi Allah, maka dizinkan olehNya, menerbitkan ebook SYAIR ASYIQIN.

Maka segala yang baik diizinkan oleh  Allah dan semoga semua pembaca memperolehi manfaat dan kebaikan daripada penulisan ini.

Syair Asyiqin  adalah sebuah karya dari Imam Syahibudin bin Zainal Abidin yang di tulis dalam tahun 1760 di Pahang. Syair ini menceritakan keadaan kepercayaan dan pegangan umat Islam di Pahang yang ada kaitan dengan ajaran Hamzah Fansuri dari Aceh, atau yang lebih di kenali dengan Ajaran Mertabat Tujuh. Imam Syahibudin adalah pengikut Syeikh Nuruddin Al Raniri yang berpegang kepada Ajaran Widatul Wujud. Syair ini menceritakan tentang keadaan pemikiran umat Islam di Pahang ketika itu dan kritikan Imam Syahibudin mengenai Ajaran Hamzah. Syair ini terdiri dari 240 rangkap, dari segi bentuk persembahan syair ini banyak meniru bentuk Syair Ken Tembuhan.Anda perlu membaca karya ini bagi memahami keadaan Islam di Pahang dalam abad ke 18.


Pembayaran boleh dibuat melalui cara di bawah : 

2) Touch n Go E Wallet (link ke Google Play) 


Muat turun Google Play Books untuk membaca.

Klik link disini. (Muat turun Buku)

CARA PEMBELIAN EBOOK DI GOOGLE PLAY STORE 📚 | 𝕊𝕋𝕆ℝ𝕐 𝕆𝔽 ℙ𝔸ℍ𝔸ℕ𝔾 / 𝕊𝔼𝕁𝔸ℝ𝔸ℍ 𝕀𝕊𝕃𝔸𝕄 ℙ𝔸ℍ𝔸ℕ𝔾 (sejarahislampahang.blogspot.com)

Selamat Membaca.

Sebarang pertanyaan boleh diemelkan sekiranya ada masalah.  

Share:

0 comments

Mengenai Penulis

Foto saya
بسم الله الرحمن الرحيم Mengenai Blog : Blog menceritakan kajian sejarah, budaya dan makanan di Pahang. Mengenai Penulis : - Zainal Abidin bin Lebai Hassan @ Tuan Guru Haji Hasanuddin,Pengasas Madrasah al Wosto Temerloh Pahang. - Mengaji di Pondok Al Wosto tahun 1970, Sek Men Agama al Ihsan Kuantan,Kulliah Tinggi Agama Abu Bakar Pekan Pahang, Fakulti Pengajian Al Quraan dan Sunnah, UKM. - Mengajar di Kulliah Tinggi Agama Sultan Abu Bakar Pekan,SMA Guai & SMA Al Wosto. - Dilantik sebagai Guru Penolong Kanan Dua STASAB & Pengetua SMA Guai. - Menulis thesis bertajuk : Penulisan Kitab2 Agama di Pahang (1983) - Penulis Blog Sejarah Islam Pahang. - Menulis dalam buku “ TOKOH-TOKOH ULAMAK PAHANG” 2014. - AJK Falak Kerajaan Negeri Pahang sehingga 2008.
Flag Counter