Pilih Bahasa

SEKAPUR SIREHNegeri Pahang merupakan di antara negeri yang tertua kewujudannya di Semenanjung Tanah Melayu.
Negeri Pahang terkenal dengan tokoh pahlawan yang sering di sebut di dalam kitab-kitab sejarah akan tetapi adalah malang ahli sejarah mengabaikan satu aspek penting di dalam sejarah Pahang iaitu para ulamaknya, maka di sini kami sajikan pula sejarah para ulamaknya yang banyak mewarnai kanvas sejarah negeri yg tercinta ini. 
Kemungkinan catatan ini mengejutkan ramai pihak kerana selama ini sejarah ulamak Pahang tidak sebagaimana masyhurnya Negeri Terengganu dengan Batu Bersuratnya dan Negeri Kelantan dengan gelaran “Serambi Mekah”nya,hakikatnya bahawa Negeri Pahang sejarah Islamnya lebih hebat dan terkehadapan dari mana-mana negeri di Malaysia yang permai ini………bacakan!!!

Share:

0 comments

Mengenai Penulis

Foto saya
بسم الله الرحمن الرحيم Mengenai Blog : Blog menceritakan kajian sejarah, budaya dan makanan di Pahang. Mengenai Penulis : - Zainal Abidin bin Lebai Hassan @ Tuan Guru Haji Hasanuddin,Pengasas Madrasah al Wosto Temerloh Pahang. - Mengaji di Pondok Al Wosto tahun 1970, Sek Men Agama al Ihsan Kuantan,Kulliah Tinggi Agama Abu Bakar Pekan Pahang, Fakulti Pengajian Al Quraan dan Sunnah, UKM. - Mengajar di Kulliah Tinggi Agama Sultan Abu Bakar Pekan,SMA Guai & SMA Al Wosto. - Dilantik sebagai Guru Penolong Kanan Dua STASAB & Pengetua SMA Guai. - Menulis thesis bertajuk : Penulisan Kitab2 Agama di Pahang (1983) - Penulis Blog Sejarah Islam Pahang. - Menulis dalam buku “ TOKOH-TOKOH ULAMAK PAHANG” 2014. - AJK Falak Kerajaan Negeri Pahang sehingga 2008.
Flag Counter