Pilih Bahasa

PERBINCANGAN MENGENAI SEJARAH PAHANG (UMUM)


PERBINCANGAN
Negeri Pahang merupakan negeri yang agak awal menerima Islam di Tanah Melayu sejajar dengan negeri2 lain seperti Perak,Melaka,Patani dll. Penulis melihat skop sejarah Islam di Pahang meliputi beberapa peringkat,diantaranya:

a) Peringkat penerimaan (Kemasukan Ahli Sufi dan Pendakwah Arab)
b)Peringkat penyibaran (Penalukkan Melaka ke atas Pahang)
c)Peringkat Pengukuhan (Dari zaman Acheh hingga ke tahun 1800
d)Peringkat Kemajuan (Zaman Bendahara hingga Merdeka
e)Masa kini

Penulis melihat bahawa semua peringkat ini belum dikaji oleh para pengkaji sejarah secara menyeluruh...melainkan kebanyakan ditulis secara sepintas lalu sahaja.Sejarah Islam dizaman Melaka amat jelas dengan pelbagai sumber namun gagal di tafsir oleh penulis2 dari anak-anak kelahiran Pahang. Begitu juga pergerakan penantangan terhadap British dalam tahun2 1920 hingga 1950 pun belum begitu ditulis secara sistametik oleh para sejarahwan...oleh itu penulis memohon kita semua bersama mengangkat jari menyusun kertas,memetik komputer bagi menjayakan hasrat murni ini

Share:

1 comments

  1. Saya dah buktikan Lembah Bama Pusat Tamadun Melayu Silam sila baca Lembah Bama (2009)

    BalasPadam

Mengenai Penulis

Foto saya
بسم الله الرحمن الرحيم Mengenai Blog : Blog menceritakan kajian sejarah, budaya dan makanan di Pahang. Mengenai Penulis : - Zainal Abidin bin Lebai Hassan @ Tuan Guru Haji Hasanuddin,Pengasas Madrasah al Wosto Temerloh Pahang. - Mengaji di Pondok Al Wosto tahun 1970, Sek Men Agama al Ihsan Kuantan,Kulliah Tinggi Agama Abu Bakar Pekan Pahang, Fakulti Pengajian Al Quraan dan Sunnah, UKM. - Mengajar di Kulliah Tinggi Agama Sultan Abu Bakar Pekan,SMA Guai & SMA Al Wosto. - Dilantik sebagai Guru Penolong Kanan Dua STASAB & Pengetua SMA Guai. - Menulis thesis bertajuk : Penulisan Kitab2 Agama di Pahang (1983) - Penulis Blog Sejarah Islam Pahang. - Menulis dalam buku “ TOKOH-TOKOH ULAMAK PAHANG” 2014. - AJK Falak Kerajaan Negeri Pahang sehingga 2008.
Flag Counter