Pilih Bahasa

PENGETUA KULLIAH KELIMA ALLAHYARHAM DATO HJ MOHD TAIB BIN HASSAN.

SEJARAH RINGKAS PENGETUA KULLIAH SULTAN ABU BAKAR SEJAK DARI TAHUN 1941 HINGGA 1990.

            Lahir pada 27.5.1929 di Kampung Benta,Langgar Pekan Pahang, Mula bersekolah di Sekolah Kebangsaan Kampung Langgar,kemudian menyambung pengajian di kelas ibtidaie di Kulliah Sultan Abu Bakar sehingga tahun 1947. Di samping belajar di Kulliah beliau juga pergi belajar kepada Tuan Haji Muhammad Daud bin Haji Zainal Abidin dan Tuan Haji Osman bin Haji Zainal Abidin. Setelah tamat pengajian di Kulliah ,beliau menyambung pelajaran ke Mekah di bawah bimbingan guru-guru di Masjidil Haram ketika itu seperti Syed Alwi,Syed Hasan Masad,Syed Amin Kutubi dan Syeikh Abdul Kadir Mandaling. Di Mekah Haji Mohd Taib sempat memasuki Maahad Al Hukumah sehingga dapat mengambil Diploma Pendidikan. Tidak puas dengan ilmu yang ada, Haji Mohd Taib menyambung pelajaran ke Mesir,beliau mengambil jurusan Syariah dan juga mengambil jurusan Adab di Kolej Jamaah sehingga ke tahun 1965 barulah beliau pulang ke Tanah Air. Hampir 20 tahun beliau meninggalkan negara ini semata-mata untuk mencari ilmu pengetahun.Sekembali dari luar negara beliau bertugas di Kulliah Sultan Abu Bakar sehingga dilantik menjadi pengetua di sana, kemudian menyambung tugas di Unit Penerangan Jabatan Agama Pahang, Apabila jawatan mufti mengalami kekosongan, maka beliau menjadi tokok yang paling layak untuk  di lantik menjadi Mufti yang ketujuh selepas penguasaan Britisah di Pahang

            Beliau berkahwin dengan  Ustazah Hafsah bin  Yaakub, kekanda kepada Haji Mokhtar Yaakub dan Dr Munir Haji Yaakub. Dari hasil perkahwinan itu dikurniakan 11 orang anak lelaki dan perempuan. Ada di kalangan anak-anak nya  telah menghabiskan pengajian di Azhar Uniiversiti.

Bersambung ke Pengetua ke 6 :

PENGETUA KEENAM TUAN HAJI MOHD JAMLI BIN AWANG LIRAI

Share:

0 comments

Mengenai Penulis

Foto saya
بسم الله الرحمن الرحيم Mengenai Blog : Blog menceritakan kajian sejarah, budaya dan makanan di Pahang. Mengenai Penulis : - Zainal Abidin bin Lebai Hassan @ Tuan Guru Haji Hasanuddin,Pengasas Madrasah al Wosto Temerloh Pahang. - Mengaji di Pondok Al Wosto tahun 1970, Sek Men Agama al Ihsan Kuantan,Kulliah Tinggi Agama Abu Bakar Pekan Pahang, Fakulti Pengajian Al Quraan dan Sunnah, UKM. - Mengajar di Kulliah Tinggi Agama Sultan Abu Bakar Pekan,SMA Guai & SMA Al Wosto. - Dilantik sebagai Guru Penolong Kanan Dua STASAB & Pengetua SMA Guai. - Menulis thesis bertajuk : Penulisan Kitab2 Agama di Pahang (1983) - Penulis Blog Sejarah Islam Pahang. - Menulis dalam buku “ TOKOH-TOKOH ULAMAK PAHANG” 2014. - AJK Falak Kerajaan Negeri Pahang sehingga 2008.
Flag Counter