Pilih Bahasa

RESEPI ANAK PAHANG 2




RESEPI PUDING ISTIMEWA PAHANG
  
4 sikat pisang lemak manis ( dibuang kulit)
1 cawan biji gajus ( goreng dengan sedikit minyak)
2-3 genggam jala emas
200 gm buah prune ( dipotong 4  )
ceri merah /hijau
2 tbsp minyak sapi
minyak untuk menggoreng


Untuk Kuah pudding

Bahan-bahan
1 tin susu cair
1 biji telor
1 tbsp tepung kastad
4 tbsp gula (sesiapayang suka manis boleh lebihkan)
1 tsp esen vanila daun pandan ( disimpul )
Sedikit  air ( kalau ada yang suka berkuah)

Cara-cara menyediakan kuah
1. Pukul telor dengan gula kemudian masukkan vanilla dan  gaul sehingga  rata.
2. Masukkan susu dan air, gaul hingga sebati.
3. Masukkan daun pandan.
4. Masak atas api sederhana. Kacau selalu agar tidak bergentel dan hangit.
5. Biar mendidih, padam api. Keluarkan daun pandan.

Untuk Puding
-Goreng pisang dalam minyak panas campurkan dengan minyak sapi hingga jadi warna coklat.
-Toskan goreng pisang tadi sehingga beberapa minit

Cara Menghidang
1. Aturkan pisang goreng 2-3 lapis dalam bekas.
2. Tabur jala emas.
3. Atur prun, ceri, gajus .
4. Tuang kuah di atasnya bila sedia dimakan.



RESEPI PAIS IKAN PATIN TEMPOYAK 



BAHAN BAHAN
-  1 EKOR IKAN PATIN
-  DAUN PISANG

BAHAN UNTUK DITUMBUK
   -LENGKUAS
   -KUNYIT
   -2 BATANG SERAI
   -12 ULAS CILI PADI
   -8 ULAS BAWANG MERAH
   -4 SUDU BESAR TEMPOYAK
   -GARAM
   -GULA
   -SEHELAI DAUN KUNYIT

CARA MEMASAK

IKAN PATIN YANG DIBERSIHKAN.
AMBIL DAUN PISANG DAN MASUKKAN BAHAN TUMBUK
MASUKKAN IKAN DAN PERAP (LUMUR) DENGAN BAHAN TUMBUK
AMBIL SEHELAI DAUN KUNYIT DAN BALUTKAN KELILING IKAN
SELEPAS ITU , BALUTKAN PULA DENGAN DAUN PISANG DAN 
SEMATKAN DENGAN LIDI
PERAPKAN DALAM PETI SELAMA SETENGAH HARI
BAKAR DI ATAS KUALI PEMANGGANG AJAIB/ PEMANGGANG BIASA DENGAN API YANG SEDIKIT PERLAHAN
BOLEH DIHIDANG SETELAH SELESAI.                                                                                                                                                                                


RESEPI ASAM PEDAS EKOR LEMBU PAHANG



BAHAN BAHAN

-350 GRAM EKOR LEMBU
-AIR ASAM JAWA
-SERBUK KUNYIT
-DAUN LIMAU PURUT
-1 BATANG BUNGA KANTAN
-DAUN KESUM
- GULA
 -GARAM
-MINYAK MASAK

BAHAN UNTUK DIKISAR

-LENGKUAS
-HALIA
-BAWANG PUTIH
-BAWANG MERAH
-CILI KERING SERAI

CARA MEMASAK

1 .REBUS EKOR LEMBU DAN TOSKAN. SIMPAN AIR REBUSAN.
2.TUMIS BAHAN KISAR SEHINGGA PECAH MINYAK
3. MASUKKAN AIR REBUSAN EKOR LEMBU TADI.
4.MASUKKAN EKOR LEMBU , BUNGA KANTAN , DAN DAUN KESUM
5. BIAR SEHINGGA MENDIDIH
6.SELEPAS ITU ,MASUKKAN AIR ASAM JAWA ,GULA ,GARAM DAN DAUN LIMAU 
   PURUT
7.BIARKAN SEHINGGA 30 MINIT .


8 .SEDIA DIHIDANGKAN


Antara makanan yang terkenal. Di ambil daripada buku resepi dan kebanyakkannya telah diubah mengikut pengalaman penulis.


Share:

0 comments

Mengenai Penulis

Foto saya
Mengenai Blog : Blog menceritakan kajian sejarah, budaya dan makanan di Pahang. Mengenai Penulis : - Zainal Abidin bin Lebai Hassan @ Tuan Guru Haji Hasanuddin,Pengasas Madrasah al Wosto Temerloh Pahang. - Mengaji di Pondok Al Wosto tahun 1970, Sek Men Agama al Ihsan Kuantan,Kulliah Tinggi Agama Abu Bakar Pekan Pahang, Fakulti Pengajian Al Quraan dan Sunnah, UKM. - Mengajar di Kulliah Tinggi Agama Sultan Abu Bakar Pekan,SMA Guai & SMA Al Wosto. - Dilantik sebagai Guru Penolong Kanan Dua STASAB & Pengetua SMA Guai. - Menulis thesis bertajuk : Penulisan Kitab2 Agama di Pahang (1983) - Penulis Blog Sejarah Islam Pahang. - Menulis dalam buku “ TOKOH-TOKOH ULAMAK PAHANG” 2014. - AJK Falak Kerajaan Negeri Pahang sehingga 2008.
Flag Counter

Amazon Kids