Pilih Bahasa

SAMBAL KUINI




  Resepi Sambal Kuini



 
   Pokok kuini atau nama saintifiknya ' Mangifera odorata' banyak terdapat di Malaysia, Indonesia dan Thailand. Biasanya buah ini akan dimakan begitu sahaja atau dijadikan sambal. Hari ini, kami ingin berkongsi resepi sambal kuini memandangkan sekarang musim buah kuini.


  (Sumber Wikipedia)



Bahan :

     1) Buah kuini
     2) 6 Ulas lada kecil


       Pertama sekali : Kupas kulit buah kuini.
       Kedua              : Potong halus memanjang dan basuh dengan bersih kerana ada getah.
       Ketiga              : Tumbuk lada dengan menggunakan lesung batu.
       Akhir                : Gaul sambal lada dengan kuini. Siap untuk dimakan.

       
     (Sambal Kuini) 


Share:

0 comments

Mengenai Penulis

Foto saya
Mengenai Blog : Blog menceritakan kajian sejarah, budaya dan makanan di Pahang. Mengenai Penulis : - Zainal Abidin bin Lebai Hassan @ Tuan Guru Haji Hasanuddin,Pengasas Madrasah al Wosto Temerloh Pahang. - Mengaji di Pondok Al Wosto tahun 1970, Sek Men Agama al Ihsan Kuantan,Kulliah Tinggi Agama Abu Bakar Pekan Pahang, Fakulti Pengajian Al Quraan dan Sunnah, UKM. - Mengajar di Kulliah Tinggi Agama Sultan Abu Bakar Pekan,SMA Guai & SMA Al Wosto. - Dilantik sebagai Guru Penolong Kanan Dua STASAB & Pengetua SMA Guai. - Menulis thesis bertajuk : Penulisan Kitab2 Agama di Pahang (1983) - Penulis Blog Sejarah Islam Pahang. - Menulis dalam buku “ TOKOH-TOKOH ULAMAK PAHANG” 2014. - AJK Falak Kerajaan Negeri Pahang sehingga 2008.
Flag Counter

Amazon Kids