Pilih Bahasa

SAMBAL KUINI




  Resepi Sambal Kuini



 
   Pokok kuini atau nama saintifiknya ' Mangifera odorata' banyak terdapat di Malaysia, Indonesia dan Thailand. Biasanya buah ini akan dimakan begitu sahaja atau dijadikan sambal. Hari ini, kami ingin berkongsi resepi sambal kuini memandangkan sekarang musim buah kuini.


  (Sumber Wikipedia)



Bahan :

     1) Buah kuini
     2) 6 Ulas lada kecil


       Pertama sekali : Kupas kulit buah kuini.
       Kedua              : Potong halus memanjang dan basuh dengan bersih kerana ada getah.
       Ketiga              : Tumbuk lada dengan menggunakan lesung batu.
       Akhir                : Gaul sambal lada dengan kuini. Siap untuk dimakan.

       
     (Sambal Kuini) 


Share:

0 comments

Flag Counter

Pemberitahuan

Pemberitahuan
Segala hantaran/post di blog ini hanya berkaitan dengan usaha sama dalam memperkasakan sejarah islam, budaya, makanan dan tempat pelancongan di negeri Pahang, dan tidak mempunyai sebarang kaitan dengan mana-mana pihak serta tidak menerima pengiklanan. Semua perkongsian adalah atas minat penulis yang mula berkembang sejak zaman universiti. Sebarang perbincangan yang berkaitan dengan perkongsian sejarah sahaja akan dilayan dan kami amat menghargai pihak-pihak yang berkongsi minat yang sama mengenai sejarah. Terima kasih atas sokongan anda dan para pembaca selama ini. Tanpa sokongan anda dan kerjasama dari mana-mana pihak, belum tentu kami dapat meneruskan usaha ini.Teruskan membaca blog Sejarah Islam Pahang.