Pilih Bahasa

RESEPI HIDANGAN LENGKAP ( KAMBING PANGGANG)


KAMBING PANGGANG LADA HITAM




BAHAN – BAHAN :


3 KEPING ISI KAMBING ( BERSIHKAN )

GARAM SECUKUP RASA


BAHAN – BAHAN SOS PERAPAN  :


3 ULAS BAWANG PUTIH ( DICINCANG )

20 GM SERBUK LADA HITAM


20 GM SERBUK LADA SULAH

2 SUDU TEH SERBUK PAPRIKA



CARA MEMASAK :

LUMURKAN ISI KAMBING DENGAN GARAM SECUKUPNYA .
BAGI MENYEDIAKAN SOS PERAPAN , MASUKKAN BAWANG PUTIH , LADA SULAH , LADA HITAM , SERBUK PAPRIKA DAN  KE DALAM MANGKUK . GAUL RATA .
MASUKKAN ISI KAMBING TADI KE DALAM MANGKUK BERISI BAHAN PERAPAN . BIARKAN SELAMA 3 JAM.
PANASKAN PEMANGGANG DAN MASAK SEHINGGA SEMPURNA

Share:

4 comments

  1. Terima kasih berkongsi resipi ini. Boleh la saya share ngan famili dan rakan.

    BalasPadam
  2. Wow kambing bakar? Favourite gila kalau bab" kambing ni apalagi kalau kambing bakar.

    BalasPadam

Mengenai Penulis

Foto saya
Mengenai Blog : Blog menceritakan kajian sejarah, budaya dan makanan di Pahang. Mengenai Penulis : - Zainal Abidin bin Lebai Hassan @ Tuan Guru Haji Hasanuddin,Pengasas Madrasah al Wosto Temerloh Pahang. - Mengaji di Pondok Al Wosto tahun 1970, Sek Men Agama al Ihsan Kuantan,Kulliah Tinggi Agama Abu Bakar Pekan Pahang, Fakulti Pengajian Al Quraan dan Sunnah, UKM. - Mengajar di Kulliah Tinggi Agama Sultan Abu Bakar Pekan,SMA Guai & SMA Al Wosto. - Dilantik sebagai Guru Penolong Kanan Dua STASAB & Pengetua SMA Guai. - Menulis thesis bertajuk : Penulisan Kitab2 Agama di Pahang (1983) - Penulis Blog Sejarah Islam Pahang. - Menulis dalam buku “ TOKOH-TOKOH ULAMAK PAHANG” 2014. - AJK Falak Kerajaan Negeri Pahang sehingga 2008.
Flag Counter

Amazon Kids