Pilih Bahasa

RESEPI HIDANGAN LENGKAP (NASI MINYAK)


1) RESEPI NASI MINYAK





   




BAHAN – BAHAN : 

4 CAWAN BERAS BASMATHI
1 CAWAN SUSU CAIR
4 CAWAN AIR
GARAM SECUKUPNYA
SEDIKIT PEWARNA KUNING ( JIKA SUKA )
½ CAWAN KISMIS 
DAUN SADERI ATAU DAUN KETUMBAR

BAHAN TUMIS  : 

2 SUDU BESAR MINYAK SAPI
2 SUDU BESAR MINYAK MASAK
1 BIJI BAWANG BESAR ( HIRIS )
2 ULAS BAWANG PUTIH ( HIRIS )
1 ULAS KECIL  HALIA ( HIRIS HALUS )
1 BATANG KULIT KAYU MANIS
4 KUNTUM BUNGA CENGKIH
1 KUNTUM BUNGA LAWANG
6 BIJI BUAH PELAGA

CARA MEMASAK

       PANASKAN MINYAK SAPI DAN MINYAK MASAK . 

      MASUKKAN SEMUA BAHAN TUMIS DAN GORENG SEHINGGA NAIK BAU.

       MASUKKAN BERAS , AIR , SUSU CAIR , DAN GARAM . KACAU RATA . MASAK DI  DALAM PERIUK NASI

      APABILA NASI SUDAH MASAK , TITISKAN PEWARNA KUNING TABURKAN KISMIS DAN  DAUN SADERI ATAU DAUN KETUMBAR . 

      TUTUP PERIUK DAN BIARKAN SEKETIKA

        GEMBURKAN SEDIKIT NASI. 
      
      JANGAN KACAU TERLALU LAMA BAGI MENGELAKKAN NASI HANCUR . 

      SETELAH ITU BOLEHLAH DIHIDANGKAN DENGAN AYAM MASAK MERAH.



      Antara makanan yang terkenal. Di ambil daripada rujukan resepi dan kebanyakkannya telah diubah mengikut pengalaman penulis.
      

Share:

0 comments

Flag Counter

Pemberitahuan

Pemberitahuan
Segala hantaran/post di blog ini hanya berkaitan dengan usaha sama dalam memperkasakan sejarah islam, budaya, makanan dan tempat pelancongan di negeri Pahang, dan tidak mempunyai sebarang kaitan dengan mana-mana pihak serta tidak menerima pengiklanan. Semua perkongsian adalah atas minat penulis yang mula berkembang sejak zaman universiti. Sebarang perbincangan yang berkaitan dengan perkongsian sejarah sahaja akan dilayan dan kami amat menghargai pihak-pihak yang berkongsi minat yang sama mengenai sejarah. Terima kasih atas sokongan anda dan para pembaca selama ini. Tanpa sokongan anda dan kerjasama dari mana-mana pihak, belum tentu kami dapat meneruskan usaha ini.Teruskan membaca blog Sejarah Islam Pahang.