RESEPI HIDANGAN LENGKAP (NASI MINYAK)
1) RESEPI NASI MINYAK
BAHAN – BAHAN :
4 CAWAN BERAS BASMATHI
1 CAWAN SUSU CAIR
4 CAWAN AIR
GARAM SECUKUPNYA
SEDIKIT PEWARNA KUNING ( JIKA SUKA )
½ CAWAN KISMIS
DAUN SADERI ATAU DAUN KETUMBAR
BAHAN TUMIS :
2 SUDU BESAR MINYAK SAPI
2 SUDU BESAR MINYAK MASAK
1 BIJI BAWANG BESAR ( HIRIS )
2 ULAS BAWANG PUTIH ( HIRIS )
1 ULAS KECIL HALIA ( HIRIS HALUS )
1 BATANG KULIT KAYU MANIS
4 KUNTUM BUNGA CENGKIH
1 KUNTUM BUNGA LAWANG
6 BIJI BUAH PELAGA
CARA MEMASAK
PANASKAN MINYAK SAPI DAN
MINYAK MASAK .
MASUKKAN SEMUA BAHAN TUMIS DAN GORENG SEHINGGA NAIK BAU.
MASUKKAN BERAS , AIR , SUSU
CAIR , DAN GARAM . KACAU RATA . MASAK DI DALAM PERIUK NASI
APABILA NASI SUDAH MASAK ,
TITISKAN PEWARNA KUNING TABURKAN KISMIS DAN DAUN SADERI ATAU DAUN KETUMBAR .
TUTUP PERIUK DAN BIARKAN SEKETIKA
GEMBURKAN SEDIKIT NASI.
JANGAN KACAU TERLALU LAMA BAGI MENGELAKKAN NASI HANCUR .
SETELAH ITU BOLEHLAH DIHIDANGKAN DENGAN AYAM MASAK MERAH.
Antara makanan yang terkenal. Di ambil daripada rujukan resepi dan kebanyakkannya telah diubah mengikut pengalaman penulis.
0 comments