Pilih Bahasa

RESEPI HIDANGAN LENGKAP (NASI MINYAK)


1) RESEPI NASI MINYAK





   




BAHAN – BAHAN : 

4 CAWAN BERAS BASMATHI
1 CAWAN SUSU CAIR
4 CAWAN AIR
GARAM SECUKUPNYA
SEDIKIT PEWARNA KUNING ( JIKA SUKA )
½ CAWAN KISMIS 
DAUN SADERI ATAU DAUN KETUMBAR

BAHAN TUMIS  : 

2 SUDU BESAR MINYAK SAPI
2 SUDU BESAR MINYAK MASAK
1 BIJI BAWANG BESAR ( HIRIS )
2 ULAS BAWANG PUTIH ( HIRIS )
1 ULAS KECIL  HALIA ( HIRIS HALUS )
1 BATANG KULIT KAYU MANIS
4 KUNTUM BUNGA CENGKIH
1 KUNTUM BUNGA LAWANG
6 BIJI BUAH PELAGA

CARA MEMASAK

       PANASKAN MINYAK SAPI DAN MINYAK MASAK . 

      MASUKKAN SEMUA BAHAN TUMIS DAN GORENG SEHINGGA NAIK BAU.

       MASUKKAN BERAS , AIR , SUSU CAIR , DAN GARAM . KACAU RATA . MASAK DI  DALAM PERIUK NASI

      APABILA NASI SUDAH MASAK , TITISKAN PEWARNA KUNING TABURKAN KISMIS DAN  DAUN SADERI ATAU DAUN KETUMBAR . 

      TUTUP PERIUK DAN BIARKAN SEKETIKA

        GEMBURKAN SEDIKIT NASI. 
      
      JANGAN KACAU TERLALU LAMA BAGI MENGELAKKAN NASI HANCUR . 

      SETELAH ITU BOLEHLAH DIHIDANGKAN DENGAN AYAM MASAK MERAH.



      Antara makanan yang terkenal. Di ambil daripada rujukan resepi dan kebanyakkannya telah diubah mengikut pengalaman penulis.
      

Share:

0 comments

Mengenai Penulis

Foto saya
Mengenai Blog : Blog menceritakan kajian sejarah, budaya dan makanan di Pahang. Mengenai Penulis : - Zainal Abidin bin Lebai Hassan @ Tuan Guru Haji Hasanuddin,Pengasas Madrasah al Wosto Temerloh Pahang. - Mengaji di Pondok Al Wosto tahun 1970, Sek Men Agama al Ihsan Kuantan,Kulliah Tinggi Agama Abu Bakar Pekan Pahang, Fakulti Pengajian Al Quraan dan Sunnah, UKM. - Mengajar di Kulliah Tinggi Agama Sultan Abu Bakar Pekan,SMA Guai & SMA Al Wosto. - Dilantik sebagai Guru Penolong Kanan Dua STASAB & Pengetua SMA Guai. - Menulis thesis bertajuk : Penulisan Kitab2 Agama di Pahang (1983) - Penulis Blog Sejarah Islam Pahang. - Menulis dalam buku “ TOKOH-TOKOH ULAMAK PAHANG” 2014. - AJK Falak Kerajaan Negeri Pahang sehingga 2008.
Flag Counter

Amazon Kids