Lensa Sejarah Islam Pahang

Lensa Sejarah Islam Pahang
Lensa Sejarah Islam Pahang (Klik di Gambar)

Rakan Pembaca

Cari Blog Ini

Pilih Bahasa

Isnin, 21 Ogos 2017

RESEPI HIDANGAN LENGKAP (LASKA ASAM )


5) LAKSA ASAM 




BAHAN UTAMA : 

1 BUNGKUS LAKSA

BAHAN UNTUK KUAH :

1KG IKAN KEMBUNG
1 TIN KECIL IKAN SARDIN
20 BIJI CILI KERING ( KISAR )
1 CAWAN NENAS ( DADU HALUS )
20 GM PES ASAM JAWA ( CAMPUR DENGAN SATU CAWAN AIR )
3 KEPING ASAM GELUGUR
AIR SECUKUPNYA
2 KUNTUM BUNGA KANTAN ( BELAH DUA SETIAP KUNTUM )
1 GENGGAM DAUN PUDINA
1 GENGGAM DAUN KESUM
GARAM DAN GULA SECUKUPNYA RASA

BAHAN KISAR :

5 BIJI CILI MERAH
6 BIJI BAWANG MERAH
1 BIJI BAWANG BESAR
1 BATANG SERAI ( HIRIS )
1 SM LENGKUAS
30 GM BELACAN

BAHAN SAMPINGAN :

HIRISAN DAUN KESUM
HIRISAN DAUN SALAD
HIRISAN DAUN SELOM
HIRISAN CILI PADI
HIRISAN TIMUN ( POTONG BENTUK JEJARI HALUS )
HIRISAN BAWANG BESAR
HIRISAN BUNGA KANTAN ( JIKA SUKA )
BELAHAN LIMAU KASTURI
PETIS SECUKUPNYA

CARA MEMASAK

REBUS LAKSA . ANGKAT ,TOS DAN KETEPIKAN .

SIANG IKAN KEMBUNG , CUCI BERSIH DAN REBUS SEHINGGA MASAK

ASINGKAN ISI DAN TULANG IKAN KEMBUNG. KISAR TULANG – TULANG IKAN TADI DAN TAPIS . KETEPIKAN

IKAN SARDIN DIASINGKAN DARIPADA SOSNYA .

LECEK ISI IKAN KEMBUNG DAN ISI IKAN SARDIN HINGGA HANCUR

AIR REBUSAN IKAN TADI DITAPISKAN KE DALAM PERIUK .

 MASUKKAN CILI KERING , NENAS , BAHAN KISAR DAN AIR KISARAN TULANG IKAN TADI . MASAK SEHINGGA MENDIDIH .

KEMUDIAN MASUKKAN JUS ASAM JAWA , ASAM GELUGUR DAN AIR SECUKUPNYA
TAMBAH BELAHAN BUNGA KANTAN ,DAUN PUDINA DAN DAUN KESUM .

MASAK DENGAN API PERLAHAN SELAMA 45 – 60 MINIT .

PERASAKAN GARAM DAN GULA . BIARKAN MENDIDIH

MASUKKAN LAKSA KE DALAM MANGKUK DAN TUANGKAN KUAH LAKSA . HIAS DENGAN BAHAN – BAHAN SAMPINGAN . SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN

Tiada ulasan:

Catat Komen

Mengenai Penulis

Foto saya
Mengkaji dan mengenali sejarah Islam khususnya di Negeri Pahang