Pilih Bahasa

RESEPI HIDANGAN LENGKAP (LASKA ASAM )


5) LAKSA ASAM 




BAHAN UTAMA : 

1 BUNGKUS LAKSA

BAHAN UNTUK KUAH :

1KG IKAN KEMBUNG
1 TIN KECIL IKAN SARDIN
20 BIJI CILI KERING ( KISAR )
1 CAWAN NENAS ( DADU HALUS )
20 GM PES ASAM JAWA ( CAMPUR DENGAN SATU CAWAN AIR )
3 KEPING ASAM GELUGUR
AIR SECUKUPNYA
2 KUNTUM BUNGA KANTAN ( BELAH DUA SETIAP KUNTUM )
1 GENGGAM DAUN PUDINA
1 GENGGAM DAUN KESUM
GARAM DAN GULA SECUKUPNYA RASA

BAHAN KISAR :

5 BIJI CILI MERAH
6 BIJI BAWANG MERAH
1 BIJI BAWANG BESAR
1 BATANG SERAI ( HIRIS )
1 SM LENGKUAS
30 GM BELACAN

BAHAN SAMPINGAN :

HIRISAN DAUN KESUM
HIRISAN DAUN SALAD
HIRISAN DAUN SELOM
HIRISAN CILI PADI
HIRISAN TIMUN ( POTONG BENTUK JEJARI HALUS )
HIRISAN BAWANG BESAR
HIRISAN BUNGA KANTAN ( JIKA SUKA )
BELAHAN LIMAU KASTURI
PETIS SECUKUPNYA

CARA MEMASAK

REBUS LAKSA . ANGKAT ,TOS DAN KETEPIKAN .

SIANG IKAN KEMBUNG , CUCI BERSIH DAN REBUS SEHINGGA MASAK

ASINGKAN ISI DAN TULANG IKAN KEMBUNG. KISAR TULANG – TULANG IKAN TADI DAN TAPIS . KETEPIKAN

IKAN SARDIN DIASINGKAN DARIPADA SOSNYA .

LECEK ISI IKAN KEMBUNG DAN ISI IKAN SARDIN HINGGA HANCUR

AIR REBUSAN IKAN TADI DITAPISKAN KE DALAM PERIUK .

 MASUKKAN CILI KERING , NENAS , BAHAN KISAR DAN AIR KISARAN TULANG IKAN TADI . MASAK SEHINGGA MENDIDIH .

KEMUDIAN MASUKKAN JUS ASAM JAWA , ASAM GELUGUR DAN AIR SECUKUPNYA
TAMBAH BELAHAN BUNGA KANTAN ,DAUN PUDINA DAN DAUN KESUM .

MASAK DENGAN API PERLAHAN SELAMA 45 – 60 MINIT .

PERASAKAN GARAM DAN GULA . BIARKAN MENDIDIH

MASUKKAN LAKSA KE DALAM MANGKUK DAN TUANGKAN KUAH LAKSA . HIAS DENGAN BAHAN – BAHAN SAMPINGAN . SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN

Share:

0 comments

Flag Counter

Pemberitahuan

Pemberitahuan
Segala hantaran/post di blog ini hanya berkaitan dengan usaha sama dalam memperkasakan sejarah islam, budaya, makanan dan tempat pelancongan di negeri Pahang, dan tidak mempunyai sebarang kaitan dengan mana-mana pihak serta tidak menerima pengiklanan. Semua perkongsian adalah atas minat penulis yang mula berkembang sejak zaman universiti. Sebarang perbincangan yang berkaitan dengan perkongsian sejarah sahaja akan dilayan dan kami amat menghargai pihak-pihak yang berkongsi minat yang sama mengenai sejarah. Terima kasih atas sokongan anda dan para pembaca selama ini. Tanpa sokongan anda dan kerjasama dari mana-mana pihak, belum tentu kami dapat meneruskan usaha ini.Teruskan membaca blog Sejarah Islam Pahang.