RESEPI HIDANGAN LENGKAP (LASKA ASAM )
5) LAKSA ASAM
BAHAN UTAMA :
1 BUNGKUS LAKSA
BAHAN UNTUK KUAH :
1KG IKAN KEMBUNG
1 TIN KECIL IKAN SARDIN
20 BIJI CILI KERING ( KISAR )
1 CAWAN NENAS ( DADU HALUS )
20 GM PES ASAM JAWA ( CAMPUR DENGAN SATU CAWAN AIR )
3 KEPING ASAM GELUGUR
AIR SECUKUPNYA
2 KUNTUM BUNGA KANTAN ( BELAH DUA SETIAP KUNTUM )
1 GENGGAM DAUN PUDINA
1 GENGGAM DAUN KESUM
GARAM DAN GULA SECUKUPNYA RASA
BAHAN KISAR :
5 BIJI CILI MERAH
6 BIJI BAWANG MERAH
1 BIJI BAWANG BESAR
1 BATANG SERAI ( HIRIS )
1 SM LENGKUAS
30 GM BELACAN
BAHAN SAMPINGAN :
HIRISAN DAUN KESUM
HIRISAN DAUN SALAD
HIRISAN DAUN SELOM
HIRISAN CILI PADI
HIRISAN TIMUN ( POTONG BENTUK JEJARI HALUS )
HIRISAN BAWANG BESAR
HIRISAN BUNGA KANTAN ( JIKA SUKA )
BELAHAN LIMAU KASTURI
PETIS SECUKUPNYA
CARA MEMASAK
REBUS LAKSA . ANGKAT ,TOS DAN KETEPIKAN .
SIANG IKAN KEMBUNG , CUCI BERSIH DAN REBUS SEHINGGA MASAK
ASINGKAN ISI DAN TULANG IKAN KEMBUNG. KISAR TULANG – TULANG IKAN TADI DAN TAPIS . KETEPIKAN
IKAN SARDIN DIASINGKAN DARIPADA SOSNYA .
LECEK ISI IKAN KEMBUNG DAN ISI IKAN SARDIN HINGGA HANCUR
AIR REBUSAN IKAN TADI DITAPISKAN KE DALAM PERIUK .
MASUKKAN CILI KERING , NENAS , BAHAN KISAR DAN AIR KISARAN TULANG IKAN TADI . MASAK SEHINGGA MENDIDIH .
KEMUDIAN MASUKKAN JUS ASAM JAWA , ASAM GELUGUR DAN AIR SECUKUPNYA
TAMBAH BELAHAN BUNGA KANTAN ,DAUN PUDINA DAN DAUN KESUM .
MASAK DENGAN API PERLAHAN SELAMA 45 – 60 MINIT .
PERASAKAN GARAM DAN GULA . BIARKAN MENDIDIH
MASUKKAN LAKSA KE DALAM MANGKUK DAN TUANGKAN KUAH LAKSA . HIAS DENGAN BAHAN – BAHAN SAMPINGAN . SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN
0 comments