RESEPI HIDANGAN LENGKAP (SAMBAL TELUR)
RESEPI
SAMBAL TELUR
BAHAN –
BAHAN MEMASAK
4 BIJI TELUR
( DIREBUS DAN DIGORENG )
8 BIJI CILI
MERAH ( DIKISAR )
5 BIJI
BAWANG MERAH ( DIKISAR )
2 BIJI
BAWANG PUTIH ( DIKISAR )
1 BATANG
SERAI ( DITITIK )
SEDIKIT AIR
ASAM JAWA
SEDIKIT AIR
MINYAK UNTUK
MENUMIS
GARAM DAN
GULA SECUKUP RASA
CARA MEMASAK
PANASKAN
MINYAK DI DALAM KUALI . MASUKKAN BAHAN – BAHAN KISAR . APABILA SUDAH NAIK BAU ,
MASUKKAN SERAI , AIR ASAM JAWA DAN SEDIKIT AIR . KACAU PERLAHAN.
AKHIR SEKALI
, MASUKKAN TELUR . PERASAKAN DENGAN GARAM DAN GULA SECUKUPNYA .
KACAU
SEKETIKA . ANGKAT DAN SEDIA UNTUK HIDANGKAN
0 comments