Pilih Bahasa

RESEPI HIDANGAN LENGKAP (SAMBAL TELUR)



RESEPI SAMBAL TELUR

BAHAN – BAHAN MEMASAK


4 BIJI TELUR ( DIREBUS DAN DIGORENG )

8 BIJI CILI MERAH ( DIKISAR )

5 BIJI BAWANG MERAH ( DIKISAR )

2 BIJI BAWANG PUTIH ( DIKISAR )

1 BATANG SERAI ( DITITIK )

SEDIKIT AIR ASAM JAWA

SEDIKIT AIR

MINYAK UNTUK MENUMIS

GARAM DAN GULA SECUKUP RASA



CARA MEMASAK

PANASKAN MINYAK DI DALAM KUALI . MASUKKAN BAHAN – BAHAN KISAR . APABILA SUDAH NAIK BAU , MASUKKAN SERAI , AIR ASAM JAWA DAN SEDIKIT AIR . KACAU PERLAHAN.
AKHIR SEKALI , MASUKKAN TELUR . PERASAKAN DENGAN GARAM DAN GULA SECUKUPNYA .
KACAU SEKETIKA . ANGKAT DAN SEDIA UNTUK HIDANGKAN

Share:

0 comments

Flag Counter