Pilih Bahasa

LAWATAN KE PAMERAN ARTIFAK RASULULLAH S.A.W. (10 Julai - 13 Ogos 2017 )


Pengenalan

Pada minggu lepas, penulis SEJARAH ISLAM PAHANG sempat mengadakan kunjungan ke PAMERAN ARTIFAK RASULULLAH 2017 . Pameran ini berlangsung pada 10 Julai sehingga 13 Ogos 2017 di Masjid Sultan Salahuddin Shah Alam, Selangor.
Pameran ini mempamerkan 27 artifak daripada peninggalan Rasulullah s.a.w dan para sahabat. Selain itu, turut dipaparkan artifak tokoh-tokoh Islam terdahulu..

Sebagai contoh seperti :

1 ) CAP MOHOR
2 ) REPLIKA MAKAM RASULULLAH
3 ) SERBAN RASULULLAH SAW
4 ) KUNCI MAKAM RASULULLAH SAW
5 ) KUNCI MAKAM NABI ALLAH NABI IBRAHIM A.S
6)  BUSUR YANG DIGUNAKAN RASULULLAH SAW KETIKA BERPERANG


dan sebahagian artifak yang dipamerkan adalah tulen dan asli. Peninggalan ini dibawa khas oleh pemilik persendirian dari Jordan, Turki, India, Syria, Mekah dan Madinah.

Anda boleh rujuk di link PAMERAN ARTIFAK RASULULLAH S.A.W untuk sebarang pertanyaan atau rujukan untuk mengadakan lawatan.

Sedikit sebanyak maklumat sebagai perkongsian.

Tarikh : 10 Julai -13 Ogos 2017

Masa  :  9 pagi- 10 malam (Setiap waktu solat akan ditutup sebentar.)

Hubungi : 03 5523 6092

Selanjutnya anda boleh klik di link di atas.

Anda boleh menggunakan CARI DI SINI untuk mencari lokasi.


Pengalaman Penulis semasa berkunjung ke Pameran Artifak Rasulullah s.a.w 

Sila klik di sini . PENGALAMAN PENULIS DI PAMERAN ARTIFAK RASULULLAH S.A.W..
Share:

1 comments

  1. Terlepas untuk lihat pameran ini... Walaupun tak de la jauh mana dari rumah T-T

    BalasPadam

Mengenai Penulis

Foto saya
بسم الله الرحمن الرحيم Mengenai Blog : Blog menceritakan kajian sejarah, budaya dan makanan di Pahang. Mengenai Penulis : - Zainal Abidin bin Lebai Hassan @ Tuan Guru Haji Hasanuddin,Pengasas Madrasah al Wosto Temerloh Pahang. - Mengaji di Pondok Al Wosto tahun 1970, Sek Men Agama al Ihsan Kuantan,Kulliah Tinggi Agama Abu Bakar Pekan Pahang, Fakulti Pengajian Al Quraan dan Sunnah, UKM. - Mengajar di Kulliah Tinggi Agama Sultan Abu Bakar Pekan,SMA Guai & SMA Al Wosto. - Dilantik sebagai Guru Penolong Kanan Dua STASAB & Pengetua SMA Guai. - Menulis thesis bertajuk : Penulisan Kitab2 Agama di Pahang (1983) - Penulis Blog Sejarah Islam Pahang. - Menulis dalam buku “ TOKOH-TOKOH ULAMAK PAHANG” 2014. - AJK Falak Kerajaan Negeri Pahang sehingga 2008.
Flag Counter