RESEPI EDISI KHAS HARI RAYA AIDILADHA
1) RESEPI
LEMANG
(Lemang ketika dibakar -sumber Wikipedia gambar)
Bahan:
5 kg Beras Pulut
3 Biji Kelapa 5-6 Batang Buluh (Bergantung)
Garam
Daun Pisang
Kayu Api
Bahagian Pulut
Basuh pulut
dengan bersih
Perah kelapa
dan ambil santanRendamkan pulut ke dalam santan tadi (Jangan terlalu lama jika tidak pulut akan jadi lembik serta garam secukup rasa)
Bahagian
Buluh
Pilih buluh lemang
Cuci buluh dengan bersih
Daun pisang hendaklah dilayur agar lembut
Gulung daun pisang yang bulat dan masuk ke dalam buluh
Masukkan pulut tadi ke dalam buluh yang ada daun pisang
Jangan ditekan dengan terlalu kuat kerana lemang akan jadi keras(supaya ada ruang)
Tutupkan
bahagian atas lemang dengan daun pisang
Bahagian
Bakar
Bakar selama
3 hingga 4 jam..
Kebiasaannya,
menggunakan kayu api tetapi jika ingin jimat guna arang kayu dari pokok bakau .
Arang kayu bakau apinya lebih panas dan lebih lama .
(Rendang )
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
1 kilo
santan kelapa
2 sudu besar
kerisik
2 helai daun
kunyit - dihiris halus
Minyak untuk
menumis
Garam secukup rasa
Gula secukup
rasa
Asam keping
2 biji bunga
cengkih
Bahan kisar:
50 tangkai
cili kering ( guna 4 sudu besar cili
kisar ) rebus dlu
2 biji
bawang besar
4 biji
bawang putih
½ biji halia
Bahan tumbuk
( menggunakan lesung batu )
2 batang
serai
1. Panaskan kuali .
Isi minyak masak 2 sudu besar ke dalam kuali
2. Kemudian
masukkan bahan dikisar hingga naik bau dan pecah minyak. Tumis bahan sehingga 1
minit .
3. Masukkan ayam
dan biarkan selama 2 minit
4. Masukkan santan , kacau dan biarkan selama 30
minit ( saiz api sederhana )
5. Kemudian , masukkan
kerisik, garam, gula dan asam keping.
6. Akhir sekali, masukkan daun kunyit dan kacau
dan biarkan selama 10 minit
7. Selepas itu ,
sedia untuk dihidangkan
19 comments
Kita tak pandai nak masak lemang setiap tahu ayah akan ayam ketupat daripada daun kelapa kita dulu boleh buat sekarang dah tak ingat lama tak buat hehehe...
BalasPadamWow, terbaik! Nanti boleh buat lemang plak nnti, insyaALLAH
PadamMasa kecik dulu selalu gak tolong orang memasak lemang..
BalasPadamTerbaik bro!
PadamWahh bagusnya! Memang teringin nak belajar resipi tradisi ni semua. Lemang terutamanya. Terima kasih!
BalasPadamNntikan banyak lagi resepi insyaAllah ^^
Padamlemang 😍 always be my fav tradisional food. Teringin pulak nk makan bila baca entri ni. nice sharing. nnti bolehlah buat sebb boleh belajar dari sinj je.
BalasPadamSelamat mencuba! ..
PadamAla resepi ke..tak reti masak..yang dah siap mana? nak rasa nih..hehehe
BalasPadam^^
PadamMacam senang,nak try la nanti. Tapi kalau ada yang dah siap,jangan lupa kirim yee
BalasPadamSelamat mencuba ye ^^
PadamRendang ayam nampak sedap. Will print out the recipe for my maid to try it out.
BalasPadamTq, hope you'll like it ^^
Padamkalau kampung saya tak pernah buat lemang sendiri, selalunya beli je. rasanya next year kena cuba buat sendiri ni hehe
BalasPadamTerbaik! Selamat Mencuba ^^
PadamDulu masa kecik-kecik, tukang makan je. haha tapi serius rindu zaman bakar lemang sendiri. sekarang masing2 beli je. hehe Boleh cuba nanti. hehe
BalasPadamSelamat mencuba ^^ nntikan resepi akan datang dan boleh rujuk resepi disebelah kanan blog .
PadamKalau rendang i boleh lah try masak kat rumah but the lemang buluh biasa beli kat luar je sebab makan pun tak banyak.
BalasPadam