Lensa Sejarah Islam Pahang

Lensa Sejarah Islam Pahang
Lensa Sejarah Islam Pahang (Klik di Gambar)

Rakan Pembaca

Cari Blog Ini

Pilih Bahasa

Isnin, 28 Ogos 2017

RESEPI HIDANGAN LENGKAP (KUEW TEOW)







BAHAN - BAHAN A 


  • 1 BUNGKUS KUEW TEOW 


BAHAN - BAHAN B  

  • 1 ULAS BAWANG MERAH  ( DIPOTONG KECIL / DADU )

  • 1 ULAS BAWANG PUTIH  

  • 1 ULAS KECIL HALIA ( DIPOTONG DADU )

  • 1 HELAI DAUN SUP

  • 6 ULAS LADA HITAM

  • 500 GRAM DADA AYAM DIPOTONG KECIL

  • SECUBIT GARAM 

  • SEDIKIT MINYAK MASAK 






CARA - CARA MEMASAK  KUEW TEOW


  1.   MASUKKAN BAWANG MERAH , BAWANG PUTIH DAN HALIA,  LADA HITAM KE 

          DALAM LESUNG BATU DAN TUMBUK KESEMUA BAHAN TADI SEHINGGA 

          LUMAT  



      2.  SELEPAS ITU , MASUKKAN SEMUA BAHAN YANG TELAH DITUMBUK TADI KE

           DALAM MANGKUK. 

   
      3. BASUH DADA AYAM YANG TELAH DIPOTONG DADU TADI SEHINGGA BERSIH


      4.  PANASKAN MINYAK KE DALAM PERIUK , MASUKKAN SEMUA BAHAN B  YANG 

           TELAH  DITUMBUK TADI KE DALAM MINYAK PERIUK . KACAUKAN BAHAN B  

           SEHINGGA 2 MINIT .


       5.  MASUKKAN SECUBIT GARAM DAN 3 CAWAN AIR .


       6. BIARKAN SEHINGGA MASAK DAN UBAH MENGIKUT CITARASA.


       7.  TABURKAN DAUN SUP.


       8.  REBUS BAHAN A DAN TAPIS. SIAP UNTUK DIMAKAN BERSAMA SUP.








2 ulasan:

Mengenai Penulis

Foto saya
Mengkaji dan mengenali sejarah Islam khususnya di Negeri Pahang