Pilih Bahasa

RESEPI HIDANGAN LENGKAP (KUEW TEOW)







BAHAN - BAHAN A 


  • 1 BUNGKUS KUEW TEOW 


BAHAN - BAHAN B  

  • 1 ULAS BAWANG MERAH  ( DIPOTONG KECIL / DADU )

  • 1 ULAS BAWANG PUTIH  

  • 1 ULAS KECIL HALIA ( DIPOTONG DADU )

  • 1 HELAI DAUN SUP

  • 6 ULAS LADA HITAM

  • 500 GRAM DADA AYAM DIPOTONG KECIL

  • SECUBIT GARAM 

  • SEDIKIT MINYAK MASAK 






CARA - CARA MEMASAK  KUEW TEOW


  1.   MASUKKAN BAWANG MERAH , BAWANG PUTIH DAN HALIA,  LADA HITAM KE 

          DALAM LESUNG BATU DAN TUMBUK KESEMUA BAHAN TADI SEHINGGA 

          LUMAT  



      2.  SELEPAS ITU , MASUKKAN SEMUA BAHAN YANG TELAH DITUMBUK TADI KE

           DALAM MANGKUK. 

   
      3. BASUH DADA AYAM YANG TELAH DIPOTONG DADU TADI SEHINGGA BERSIH


      4.  PANASKAN MINYAK KE DALAM PERIUK , MASUKKAN SEMUA BAHAN B  YANG 

           TELAH  DITUMBUK TADI KE DALAM MINYAK PERIUK . KACAUKAN BAHAN B  

           SEHINGGA 2 MINIT .


       5.  MASUKKAN SECUBIT GARAM DAN 3 CAWAN AIR .


       6. BIARKAN SEHINGGA MASAK DAN UBAH MENGIKUT CITARASA.


       7.  TABURKAN DAUN SUP.


       8.  REBUS BAHAN A DAN TAPIS. SIAP UNTUK DIMAKAN BERSAMA SUP.








Share:

2 comments

Mengenai Penulis

Foto saya
Mengenai Blog : Blog menceritakan kajian sejarah, budaya dan makanan di Pahang. Mengenai Penulis : - Zainal Abidin bin Lebai Hassan @ Tuan Guru Haji Hasanuddin,Pengasas Madrasah al Wosto Temerloh Pahang. - Mengaji di Pondok Al Wosto tahun 1970, Sek Men Agama al Ihsan Kuantan,Kulliah Tinggi Agama Abu Bakar Pekan Pahang, Fakulti Pengajian Al Quraan dan Sunnah, UKM. - Mengajar di Kulliah Tinggi Agama Sultan Abu Bakar Pekan,SMA Guai & SMA Al Wosto. - Dilantik sebagai Guru Penolong Kanan Dua STASAB & Pengetua SMA Guai. - Menulis thesis bertajuk : Penulisan Kitab2 Agama di Pahang (1983) - Penulis Blog Sejarah Islam Pahang. - Menulis dalam buku “ TOKOH-TOKOH ULAMAK PAHANG” 2014. - AJK Falak Kerajaan Negeri Pahang sehingga 2008.
Flag Counter

Amazon Kids