RESEPI HIDANGAN LENGKAP (KUEW TEOW)
BAHAN - BAHAN A
- 1 BUNGKUS KUEW TEOW
BAHAN - BAHAN B
- 1 ULAS BAWANG MERAH ( DIPOTONG KECIL / DADU )
- 1 ULAS BAWANG PUTIH
- 1 ULAS KECIL HALIA ( DIPOTONG DADU )
- 1 HELAI DAUN SUP
- 6 ULAS LADA HITAM
- 500 GRAM DADA AYAM DIPOTONG KECIL
- SECUBIT GARAM
- SEDIKIT MINYAK MASAK
CARA - CARA MEMASAK KUEW TEOW
- MASUKKAN BAWANG MERAH , BAWANG PUTIH DAN HALIA, LADA HITAM KE
DALAM LESUNG BATU DAN TUMBUK KESEMUA BAHAN TADI SEHINGGA
LUMAT
2. SELEPAS ITU , MASUKKAN SEMUA BAHAN YANG TELAH DITUMBUK TADI KE
DALAM MANGKUK.
3. BASUH DADA AYAM YANG TELAH DIPOTONG DADU TADI SEHINGGA BERSIH
4. PANASKAN MINYAK KE DALAM PERIUK , MASUKKAN SEMUA BAHAN B YANG
TELAH DITUMBUK TADI KE DALAM MINYAK PERIUK . KACAUKAN BAHAN B
SEHINGGA 2 MINIT .
5. MASUKKAN SECUBIT GARAM DAN 3 CAWAN AIR .
6. BIARKAN SEHINGGA MASAK DAN UBAH MENGIKUT CITARASA.
7. TABURKAN DAUN SUP.
8. REBUS BAHAN A DAN TAPIS. SIAP UNTUK DIMAKAN BERSAMA SUP.
2 comments
Nice sharing bro.
BalasPadamTq 😊
BalasPadam