Pilih Bahasa

RESEPI HIDANGAN LENGKAP (KUEW TEOW)







BAHAN - BAHAN A 


  • 1 BUNGKUS KUEW TEOW 


BAHAN - BAHAN B  

  • 1 ULAS BAWANG MERAH  ( DIPOTONG KECIL / DADU )

  • 1 ULAS BAWANG PUTIH  

  • 1 ULAS KECIL HALIA ( DIPOTONG DADU )

  • 1 HELAI DAUN SUP

  • 6 ULAS LADA HITAM

  • 500 GRAM DADA AYAM DIPOTONG KECIL

  • SECUBIT GARAM 

  • SEDIKIT MINYAK MASAK 






CARA - CARA MEMASAK  KUEW TEOW


  1.   MASUKKAN BAWANG MERAH , BAWANG PUTIH DAN HALIA,  LADA HITAM KE 

          DALAM LESUNG BATU DAN TUMBUK KESEMUA BAHAN TADI SEHINGGA 

          LUMAT  



      2.  SELEPAS ITU , MASUKKAN SEMUA BAHAN YANG TELAH DITUMBUK TADI KE

           DALAM MANGKUK. 

   
      3. BASUH DADA AYAM YANG TELAH DIPOTONG DADU TADI SEHINGGA BERSIH


      4.  PANASKAN MINYAK KE DALAM PERIUK , MASUKKAN SEMUA BAHAN B  YANG 

           TELAH  DITUMBUK TADI KE DALAM MINYAK PERIUK . KACAUKAN BAHAN B  

           SEHINGGA 2 MINIT .


       5.  MASUKKAN SECUBIT GARAM DAN 3 CAWAN AIR .


       6. BIARKAN SEHINGGA MASAK DAN UBAH MENGIKUT CITARASA.


       7.  TABURKAN DAUN SUP.


       8.  REBUS BAHAN A DAN TAPIS. SIAP UNTUK DIMAKAN BERSAMA SUP.








Share:

2 comments

Flag Counter

Pemberitahuan

Pemberitahuan
Segala hantaran/post di blog ini hanya berkaitan dengan usaha sama dalam memperkasakan sejarah islam, budaya, makanan dan tempat pelancongan di negeri Pahang, dan tidak mempunyai sebarang kaitan dengan mana-mana pihak serta tidak menerima pengiklanan. Semua perkongsian adalah atas minat penulis yang mula berkembang sejak zaman universiti. Sebarang perbincangan yang berkaitan dengan perkongsian sejarah sahaja akan dilayan dan kami amat menghargai pihak-pihak yang berkongsi minat yang sama mengenai sejarah. Terima kasih atas sokongan anda dan para pembaca selama ini. Tanpa sokongan anda dan kerjasama dari mana-mana pihak, belum tentu kami dapat meneruskan usaha ini.Teruskan membaca blog Sejarah Islam Pahang.