Lensa Sejarah Islam Pahang

Lensa Sejarah Islam Pahang
Lensa Sejarah Islam Pahang (Klik di Gambar)

Rakan Pembaca

Cari Blog Ini

Pilih Bahasa

Isnin, 18 September 2017

RESEPI HIDANGAN LENGKAP (SAMBAL TEMPOYAK PUCUK UBI )



SAMBAL TEMPOYAK PUCUK UBI



BAHAN – BAHAN

400 GM PUCUK UBI


IKAN BILIS – 25 GM


2 SUDU TEMPOYAK


BAWANG MERAH – 1 BIJI BESAR ( DI POTONG DADU & DITUMBUK  )


BAWANG PUTIH – 1 BIJI (DI TUMBUK )


HALIA – ½ INCI ( DI TUMBUK )


GARAM SECUKUP RASA


1 BIJI KELAPA – AMBIL SANTANNYA


20 ULAS LADA KECIL – ( DI TUMBUK )


DAUN KADOK


DAUN KUNYIT


TERUNG MANGGUR ( BERBENTUK KECIL DAN BULAT )





CARA MEMASAK





1) AMBIL PUCUK UBI TADI ( AMBIL PUCUKNYA YANG MUDA SAHAJA )


2) HIRISKAN PUCUK UBI TADI DENGAN HIRISAN YANG  HALUS


3) REBUSKAN PUCUK UBI TADI KE DALAM PERIUK , SETERUSNYA REBUSKAN SELAMA 30 MINIT


4) TOSKAN PUCUK UBI YANG TELAH DIREBUSKAN TADI .


5)  SEDIAKAN PERIUK DAN MASUKKAN SEMUA BAHAN YANG TELAH DITUMBUK TADI , MASUKKAN 2 SUDU TEMPOYAK ,MASUKKAN IKAN BILIS , MASUKKAN GARAM , MASUKKAN DAUN KADOK , MASUKKAN DAUN KUNYIT , MASUKKAN TERUNG MANGGUR DAN MASUKKAN SANTAN


6)  KEMUDIAN PANASKAN BAHAN – BAHAN YANG DALAM PERIUK TADI SELAMA 45 MINIT DENGAN API YANG SEDERHANA


7) SELEPAS 45 MINIT KEMUDIAN ,  SEDIA UNTUK DIMAKAN.  


* (BUKAN SEMUA JENIS PUCUK UBI BOLEH DIMAKAN )

2 ulasan:

Mengenai Penulis

Foto saya
Mengkaji dan mengenali sejarah Islam khususnya di Negeri Pahang