Pilih Bahasa

RESEPI HIDANGAN LENGKAP (SAMBAL TEMPOYAK PUCUK UBI )



SAMBAL TEMPOYAK PUCUK UBI



BAHAN – BAHAN

400 GM PUCUK UBI


IKAN BILIS – 25 GM


2 SUDU TEMPOYAK


BAWANG MERAH – 1 BIJI BESAR ( DI POTONG DADU & DITUMBUK  )


BAWANG PUTIH – 1 BIJI (DI TUMBUK )


HALIA – ½ INCI ( DI TUMBUK )


GARAM SECUKUP RASA


1 BIJI KELAPA – AMBIL SANTANNYA


20 ULAS LADA KECIL – ( DI TUMBUK )


DAUN KADOK


DAUN KUNYIT


TERUNG MANGGUR ( BERBENTUK KECIL DAN BULAT )





CARA MEMASAK





1) AMBIL PUCUK UBI TADI ( AMBIL PUCUKNYA YANG MUDA SAHAJA )


2) HIRISKAN PUCUK UBI TADI DENGAN HIRISAN YANG  HALUS


3) REBUSKAN PUCUK UBI TADI KE DALAM PERIUK , SETERUSNYA REBUSKAN SELAMA 30 MINIT


4) TOSKAN PUCUK UBI YANG TELAH DIREBUSKAN TADI .


5)  SEDIAKAN PERIUK DAN MASUKKAN SEMUA BAHAN YANG TELAH DITUMBUK TADI , MASUKKAN 2 SUDU TEMPOYAK ,MASUKKAN IKAN BILIS , MASUKKAN GARAM , MASUKKAN DAUN KADOK , MASUKKAN DAUN KUNYIT , MASUKKAN TERUNG MANGGUR DAN MASUKKAN SANTAN


6)  KEMUDIAN PANASKAN BAHAN – BAHAN YANG DALAM PERIUK TADI SELAMA 45 MINIT DENGAN API YANG SEDERHANA


7) SELEPAS 45 MINIT KEMUDIAN ,  SEDIA UNTUK DIMAKAN.  


* (BUKAN SEMUA JENIS PUCUK UBI BOLEH DIMAKAN )

Share:

2 comments

Mengenai Penulis

Foto saya
Mengenai Blog : Blog menceritakan kajian sejarah, budaya dan makanan di Pahang. Mengenai Penulis : - Zainal Abidin bin Lebai Hassan @ Tuan Guru Haji Hasanuddin,Pengasas Madrasah al Wosto Temerloh Pahang. - Mengaji di Pondok Al Wosto tahun 1970, Sek Men Agama al Ihsan Kuantan,Kulliah Tinggi Agama Abu Bakar Pekan Pahang, Fakulti Pengajian Al Quraan dan Sunnah, UKM. - Mengajar di Kulliah Tinggi Agama Sultan Abu Bakar Pekan,SMA Guai & SMA Al Wosto. - Dilantik sebagai Guru Penolong Kanan Dua STASAB & Pengetua SMA Guai. - Menulis thesis bertajuk : Penulisan Kitab2 Agama di Pahang (1983) - Penulis Blog Sejarah Islam Pahang. - Menulis dalam buku “ TOKOH-TOKOH ULAMAK PAHANG” 2014. - AJK Falak Kerajaan Negeri Pahang sehingga 2008.
Flag Counter

Amazon Kids