RESEPI HIDANGAN LENGKAP (SAMBAL TEMPOYAK PUCUK UBI )
SAMBAL TEMPOYAK PUCUK UBI
BAHAN – BAHAN
400 GM PUCUK UBI
IKAN BILIS – 25 GM
2 SUDU TEMPOYAK
BAWANG MERAH – 1 BIJI BESAR ( DI POTONG DADU & DITUMBUK )
BAWANG PUTIH – 1 BIJI (DI TUMBUK )
HALIA – ½ INCI ( DI TUMBUK )
GARAM SECUKUP RASA
1 BIJI KELAPA – AMBIL SANTANNYA
20 ULAS LADA KECIL – ( DI TUMBUK )
DAUN KADOK
DAUN KUNYIT
TERUNG MANGGUR ( BERBENTUK KECIL DAN BULAT )
CARA MEMASAK
1) AMBIL PUCUK UBI TADI ( AMBIL PUCUKNYA YANG MUDA SAHAJA )
2) HIRISKAN PUCUK UBI TADI DENGAN HIRISAN YANG HALUS
3) REBUSKAN PUCUK UBI TADI KE DALAM PERIUK , SETERUSNYA
REBUSKAN SELAMA 30 MINIT
4) TOSKAN PUCUK UBI YANG TELAH DIREBUSKAN TADI .
5) SEDIAKAN PERIUK
DAN MASUKKAN SEMUA BAHAN YANG TELAH DITUMBUK TADI , MASUKKAN 2 SUDU TEMPOYAK
,MASUKKAN IKAN BILIS , MASUKKAN GARAM , MASUKKAN DAUN KADOK , MASUKKAN DAUN
KUNYIT , MASUKKAN TERUNG MANGGUR DAN MASUKKAN SANTAN
6) KEMUDIAN PANASKAN
BAHAN – BAHAN YANG DALAM PERIUK TADI SELAMA 45 MINIT DENGAN API YANG SEDERHANA
7) SELEPAS 45 MINIT KEMUDIAN , SEDIA UNTUK DIMAKAN.
* (BUKAN SEMUA JENIS PUCUK UBI BOLEH DIMAKAN )
2 comments
Memang orang Pahang sgt wei daun kadok tu. Nanti nak cuba buat
BalasPadam^^
BalasPadam