Pilih Bahasa

RESEPI HIDANGAN LENGKAP (SAMBAL TEMPOYAK PUCUK UBI )



SAMBAL TEMPOYAK PUCUK UBI



BAHAN – BAHAN

400 GM PUCUK UBI


IKAN BILIS – 25 GM


2 SUDU TEMPOYAK


BAWANG MERAH – 1 BIJI BESAR ( DI POTONG DADU & DITUMBUK  )


BAWANG PUTIH – 1 BIJI (DI TUMBUK )


HALIA – ½ INCI ( DI TUMBUK )


GARAM SECUKUP RASA


1 BIJI KELAPA – AMBIL SANTANNYA


20 ULAS LADA KECIL – ( DI TUMBUK )


DAUN KADOK


DAUN KUNYIT


TERUNG MANGGUR ( BERBENTUK KECIL DAN BULAT )





CARA MEMASAK





1) AMBIL PUCUK UBI TADI ( AMBIL PUCUKNYA YANG MUDA SAHAJA )


2) HIRISKAN PUCUK UBI TADI DENGAN HIRISAN YANG  HALUS


3) REBUSKAN PUCUK UBI TADI KE DALAM PERIUK , SETERUSNYA REBUSKAN SELAMA 30 MINIT


4) TOSKAN PUCUK UBI YANG TELAH DIREBUSKAN TADI .


5)  SEDIAKAN PERIUK DAN MASUKKAN SEMUA BAHAN YANG TELAH DITUMBUK TADI , MASUKKAN 2 SUDU TEMPOYAK ,MASUKKAN IKAN BILIS , MASUKKAN GARAM , MASUKKAN DAUN KADOK , MASUKKAN DAUN KUNYIT , MASUKKAN TERUNG MANGGUR DAN MASUKKAN SANTAN


6)  KEMUDIAN PANASKAN BAHAN – BAHAN YANG DALAM PERIUK TADI SELAMA 45 MINIT DENGAN API YANG SEDERHANA


7) SELEPAS 45 MINIT KEMUDIAN ,  SEDIA UNTUK DIMAKAN.  


* (BUKAN SEMUA JENIS PUCUK UBI BOLEH DIMAKAN )

Share:

2 comments

Flag Counter

Pemberitahuan

Pemberitahuan
Segala hantaran/post di blog ini hanya berkaitan dengan usaha sama dalam memperkasakan sejarah islam, budaya, makanan dan tempat pelancongan di negeri Pahang, dan tidak mempunyai sebarang kaitan dengan mana-mana pihak serta tidak menerima pengiklanan. Semua perkongsian adalah atas minat penulis yang mula berkembang sejak zaman universiti. Sebarang perbincangan yang berkaitan dengan perkongsian sejarah sahaja akan dilayan dan kami amat menghargai pihak-pihak yang berkongsi minat yang sama mengenai sejarah. Terima kasih atas sokongan anda dan para pembaca selama ini. Tanpa sokongan anda dan kerjasama dari mana-mana pihak, belum tentu kami dapat meneruskan usaha ini.Teruskan membaca blog Sejarah Islam Pahang.