Pilih Bahasa

RESEPI HIDANGAN LENGKAP (AYAM MASAK MERAH)


2) RESEPI AYAM MASAK MERAH




BAHAN – BAHAN :

1 EKOR AYAM ( BERSIHKAN DAN TOSKAN )
10 ULAS BAWANG MERAH ( KISAR)
5 ULAS BAWANG PUTIH ( KISAR)
2 BATANG SERAI
3 SM HALIA ( KISAR )
3 SUDU BESAR CILI KISAR
1 CAWAN SOS TOMATO
GARAM DAN GULA SECUKUP RASA
1 ULAS BAWANG BESAR ( HIRIS BULAT )
SEDIKIT SERBUK KUNYIT
MINYAK MASAK UNTUK MENUMIS


CARA MEMASAK :

        GAUL GARAM DAN  KUNYIT PADA AYAM . GORENG AYAM SEHINGGA HAMPIR    MASAK . SIMPAN DAHULU.
    
      TUMISKAN BAHAN – BAHAN KISAR DAN SERAI SEHINGGA NAIK BAU . MASUKKAN CILI, TOMATO , DAN SOS TOMATO . TUMIS SEHINGGA PECAH MINYAK.

        PERASAKAN GARAM DAN GULA . MASUKKAN AYAM YANG TELAH DIGORENG DAN 
       GAUL SEKATA

      KEMUDIAN MASUKKAN BAWANG BESAR . BIARKAN SELAMA 2-3 MINIT . SIAP UNTUK DIHIDANGKAN .  

      ANDA BOLEH KLIK RESEPI SETERUSNYA RESEPI MI BIHUN PUTIH.

     Antara makanan yang terkenal. Di ambil daripada rujukan resepi dan kebanyakkannya telah diubah mengikut pengalaman penulis.







Share:

2 comments

  1. Ayam masak merah. Ramai yang sukakanya. Tapi, ada bermacam versi resepi kan. Pilih saja ikut selera masing-masing.

    BalasPadam
  2. Betul, ikut kreativiti masing2 kan? Terima kasih kerana membaca

    BalasPadam

Flag Counter

Pemberitahuan

Pemberitahuan
Segala hantaran/post di blog ini hanya berkaitan dengan usaha sama dalam memperkasakan sejarah islam, budaya, makanan dan tempat pelancongan di negeri Pahang, dan tidak mempunyai sebarang kaitan dengan mana-mana pihak serta tidak menerima pengiklanan. Semua perkongsian adalah atas minat penulis yang mula berkembang sejak zaman universiti. Sebarang perbincangan yang berkaitan dengan perkongsian sejarah sahaja akan dilayan dan kami amat menghargai pihak-pihak yang berkongsi minat yang sama mengenai sejarah. Terima kasih atas sokongan anda dan para pembaca selama ini. Tanpa sokongan anda dan kerjasama dari mana-mana pihak, belum tentu kami dapat meneruskan usaha ini.Teruskan membaca blog Sejarah Islam Pahang.