RESEPI HIDANGAN LENGKAP (AYAM MASAK MERAH)
2) RESEPI AYAM MASAK MERAH
BAHAN – BAHAN :
1 EKOR AYAM ( BERSIHKAN DAN TOSKAN )
10 ULAS BAWANG MERAH ( KISAR)
5 ULAS BAWANG PUTIH ( KISAR)
2 BATANG SERAI
3 SM HALIA ( KISAR )
3 SUDU BESAR CILI KISAR
1 CAWAN SOS TOMATO
GARAM DAN GULA SECUKUP RASA
1 ULAS BAWANG BESAR ( HIRIS BULAT )
SEDIKIT SERBUK KUNYIT
MINYAK MASAK UNTUK MENUMIS
CARA MEMASAK :
GAUL GARAM DAN KUNYIT PADA AYAM . GORENG AYAM SEHINGGA
HAMPIR MASAK . SIMPAN DAHULU.
TUMISKAN BAHAN – BAHAN KISAR DAN SERAI SEHINGGA NAIK BAU . MASUKKAN CILI, TOMATO , DAN SOS TOMATO . TUMIS SEHINGGA PECAH MINYAK.
PERASAKAN GARAM DAN GULA .
MASUKKAN AYAM YANG TELAH DIGORENG DAN
GAUL SEKATA
KEMUDIAN MASUKKAN BAWANG
BESAR . BIARKAN SELAMA 2-3 MINIT . SIAP UNTUK DIHIDANGKAN .
ANDA BOLEH KLIK RESEPI SETERUSNYA RESEPI MI BIHUN PUTIH.
Antara makanan yang terkenal. Di ambil daripada rujukan resepi dan kebanyakkannya telah diubah mengikut pengalaman penulis.
ANDA BOLEH KLIK RESEPI SETERUSNYA RESEPI MI BIHUN PUTIH.
Antara makanan yang terkenal. Di ambil daripada rujukan resepi dan kebanyakkannya telah diubah mengikut pengalaman penulis.
2 comments
Ayam masak merah. Ramai yang sukakanya. Tapi, ada bermacam versi resepi kan. Pilih saja ikut selera masing-masing.
BalasPadamBetul, ikut kreativiti masing2 kan? Terima kasih kerana membaca
BalasPadam