Pilih Bahasa

RESEPI HIDANGAN LENGKAP (UDANG PANGGANG PEDAS )




UDANG PANGGANG PEDAS


BAHAN – BAHAN 


400 GM UDANG SAIZ BESAR ( DIBERSIHKAN )

15 TANGKAI CILI KERING ( DIKISAR HALUS )

2 BIJI BAWANG BESAR ( DIKISAR HALUS )

3 BIJI BAWANG MERAH ( DIKISAR HALUS )

3 ULAS BAWANG PUTIH ( DIKISAR HALUS )

1 SM HALIA ( DIKISAR HALUS )

1 SM LENGKUAS ( DIKISAR HALUS )

1 BATANG SERAI ( DIKISAR HALUS )

1 SM KUNYIT ( DIKISAR HALUS )

170 ML AIR

MINYAK MASAK SECUKUPNYA

GARAM DAN BAHAN PERASA SECUKUPNYA



CARA MEMASAK



PANASKAN MINYAK DI DALAM KUALI . TUMIS BAWANG MERAH , BAWANG BESAR DAN BAWANG PUTIH SEHINGGA WANGI DAN KEKUNINGAN

MASUKKAN BAHAN – BAHAN KISAR YANG LAIN . MASAK SEHINGGA WANGI DAN PECAH MINYAK



MASUKKAN SEDIKIT AIR , KACAU SEHINGGA MENDIDIH DAN BIARKAN PEKAT . PERASAKAN DENGAN GARAM DAN GULA SECUKUPNYA . ANGKAT DAN SEJUKKAN REMPAH PERAPAN SEKETIKA



LUMURKAN PERAPAN YANG TELAH SEJUK TADI PADA UDANG . BIARKAN SELAMA 30 MINIT .



PANASKAN PEMANGGANG DAN BIARKAN MASAK SEPENUHNYA . SEDIA UNTUK DINIKMATI




Share:

0 comments

Flag Counter

Pemberitahuan

Pemberitahuan
Segala hantaran/post di blog ini hanya berkaitan dengan usaha sama dalam memperkasakan sejarah islam, budaya, makanan dan tempat pelancongan di negeri Pahang, dan tidak mempunyai sebarang kaitan dengan mana-mana pihak serta tidak menerima pengiklanan. Semua perkongsian adalah atas minat penulis yang mula berkembang sejak zaman universiti. Sebarang perbincangan yang berkaitan dengan perkongsian sejarah sahaja akan dilayan dan kami amat menghargai pihak-pihak yang berkongsi minat yang sama mengenai sejarah. Terima kasih atas sokongan anda dan para pembaca selama ini. Tanpa sokongan anda dan kerjasama dari mana-mana pihak, belum tentu kami dapat meneruskan usaha ini.Teruskan membaca blog Sejarah Islam Pahang.