Pilih Bahasa

RESEPI HIDANGAN LENGKAP (UDANG PANGGANG PEDAS )




UDANG PANGGANG PEDAS


BAHAN – BAHAN 


400 GM UDANG SAIZ BESAR ( DIBERSIHKAN )

15 TANGKAI CILI KERING ( DIKISAR HALUS )

2 BIJI BAWANG BESAR ( DIKISAR HALUS )

3 BIJI BAWANG MERAH ( DIKISAR HALUS )

3 ULAS BAWANG PUTIH ( DIKISAR HALUS )

1 SM HALIA ( DIKISAR HALUS )

1 SM LENGKUAS ( DIKISAR HALUS )

1 BATANG SERAI ( DIKISAR HALUS )

1 SM KUNYIT ( DIKISAR HALUS )

170 ML AIR

MINYAK MASAK SECUKUPNYA

GARAM DAN BAHAN PERASA SECUKUPNYA



CARA MEMASAK



PANASKAN MINYAK DI DALAM KUALI . TUMIS BAWANG MERAH , BAWANG BESAR DAN BAWANG PUTIH SEHINGGA WANGI DAN KEKUNINGAN

MASUKKAN BAHAN – BAHAN KISAR YANG LAIN . MASAK SEHINGGA WANGI DAN PECAH MINYAK



MASUKKAN SEDIKIT AIR , KACAU SEHINGGA MENDIDIH DAN BIARKAN PEKAT . PERASAKAN DENGAN GARAM DAN GULA SECUKUPNYA . ANGKAT DAN SEJUKKAN REMPAH PERAPAN SEKETIKA



LUMURKAN PERAPAN YANG TELAH SEJUK TADI PADA UDANG . BIARKAN SELAMA 30 MINIT .



PANASKAN PEMANGGANG DAN BIARKAN MASAK SEPENUHNYA . SEDIA UNTUK DINIKMATI




Share:

0 comments

Flag Counter