RESEPI HIDANGAN LENGKAP (UDANG PANGGANG PEDAS )
UDANG
PANGGANG PEDAS
BAHAN –
BAHAN
400 GM UDANG
SAIZ BESAR ( DIBERSIHKAN )
15 TANGKAI
CILI KERING ( DIKISAR HALUS )
2 BIJI
BAWANG BESAR ( DIKISAR HALUS )
3 BIJI
BAWANG MERAH ( DIKISAR HALUS )
3 ULAS
BAWANG PUTIH ( DIKISAR HALUS )
1 SM HALIA (
DIKISAR HALUS )
1 SM
LENGKUAS ( DIKISAR HALUS )
1 BATANG
SERAI ( DIKISAR HALUS )
1 SM KUNYIT (
DIKISAR HALUS )
170 ML AIR
MINYAK MASAK
SECUKUPNYA
GARAM DAN
BAHAN PERASA SECUKUPNYA
CARA MEMASAK
PANASKAN
MINYAK DI DALAM KUALI . TUMIS BAWANG MERAH , BAWANG BESAR DAN BAWANG PUTIH
SEHINGGA WANGI DAN KEKUNINGAN
MASUKKAN
BAHAN – BAHAN KISAR YANG LAIN . MASAK SEHINGGA WANGI DAN PECAH MINYAK
MASUKKAN
SEDIKIT AIR , KACAU SEHINGGA MENDIDIH DAN BIARKAN PEKAT . PERASAKAN DENGAN
GARAM DAN GULA SECUKUPNYA . ANGKAT DAN SEJUKKAN REMPAH PERAPAN SEKETIKA
LUMURKAN
PERAPAN YANG TELAH SEJUK TADI PADA UDANG . BIARKAN SELAMA 30 MINIT .
PANASKAN
PEMANGGANG DAN BIARKAN MASAK SEPENUHNYA . SEDIA UNTUK DINIKMATI
0 comments