Pilih Bahasa

RESEPI HIDANGAN LENGKAP (UDANG PANGGANG PEDAS )




UDANG PANGGANG PEDAS


BAHAN – BAHAN 


400 GM UDANG SAIZ BESAR ( DIBERSIHKAN )

15 TANGKAI CILI KERING ( DIKISAR HALUS )

2 BIJI BAWANG BESAR ( DIKISAR HALUS )

3 BIJI BAWANG MERAH ( DIKISAR HALUS )

3 ULAS BAWANG PUTIH ( DIKISAR HALUS )

1 SM HALIA ( DIKISAR HALUS )

1 SM LENGKUAS ( DIKISAR HALUS )

1 BATANG SERAI ( DIKISAR HALUS )

1 SM KUNYIT ( DIKISAR HALUS )

170 ML AIR

MINYAK MASAK SECUKUPNYA

GARAM DAN BAHAN PERASA SECUKUPNYA



CARA MEMASAK



PANASKAN MINYAK DI DALAM KUALI . TUMIS BAWANG MERAH , BAWANG BESAR DAN BAWANG PUTIH SEHINGGA WANGI DAN KEKUNINGAN

MASUKKAN BAHAN – BAHAN KISAR YANG LAIN . MASAK SEHINGGA WANGI DAN PECAH MINYAK



MASUKKAN SEDIKIT AIR , KACAU SEHINGGA MENDIDIH DAN BIARKAN PEKAT . PERASAKAN DENGAN GARAM DAN GULA SECUKUPNYA . ANGKAT DAN SEJUKKAN REMPAH PERAPAN SEKETIKA



LUMURKAN PERAPAN YANG TELAH SEJUK TADI PADA UDANG . BIARKAN SELAMA 30 MINIT .



PANASKAN PEMANGGANG DAN BIARKAN MASAK SEPENUHNYA . SEDIA UNTUK DINIKMATI




Share:

0 comments

Mengenai Penulis

Foto saya
Mengenai Blog : Blog menceritakan kajian sejarah, budaya dan makanan di Pahang. Mengenai Penulis : - Zainal Abidin bin Lebai Hassan @ Tuan Guru Haji Hasanuddin,Pengasas Madrasah al Wosto Temerloh Pahang. - Mengaji di Pondok Al Wosto tahun 1970, Sek Men Agama al Ihsan Kuantan,Kulliah Tinggi Agama Abu Bakar Pekan Pahang, Fakulti Pengajian Al Quraan dan Sunnah, UKM. - Mengajar di Kulliah Tinggi Agama Sultan Abu Bakar Pekan,SMA Guai & SMA Al Wosto. - Dilantik sebagai Guru Penolong Kanan Dua STASAB & Pengetua SMA Guai. - Menulis thesis bertajuk : Penulisan Kitab2 Agama di Pahang (1983) - Penulis Blog Sejarah Islam Pahang. - Menulis dalam buku “ TOKOH-TOKOH ULAMAK PAHANG” 2014. - AJK Falak Kerajaan Negeri Pahang sehingga 2008.
Flag Counter

Amazon Kids