Lensa Sejarah Islam Pahang

Lensa Sejarah Islam Pahang
Lensa Sejarah Islam Pahang (Klik di Gambar)

Pilih Bahasa

Selasa, 8 Ogos 2017

RESEPI HIDANGAN LENGKAP (AYAM MASAK MERAH)


2) RESEPI AYAM MASAK MERAH




BAHAN – BAHAN :

1 EKOR AYAM ( BERSIHKAN DAN TOSKAN )
10 ULAS BAWANG MERAH ( KISAR)
5 ULAS BAWANG PUTIH ( KISAR)
2 BATANG SERAI
3 SM HALIA ( KISAR )
3 SUDU BESAR CILI KISAR
1 CAWAN SOS TOMATO
GARAM DAN GULA SECUKUP RASA
1 ULAS BAWANG BESAR ( HIRIS BULAT )
SEDIKIT SERBUK KUNYIT
MINYAK MASAK UNTUK MENUMIS


CARA MEMASAK :

        GAUL GARAM DAN  KUNYIT PADA AYAM . GORENG AYAM SEHINGGA HAMPIR    MASAK . SIMPAN DAHULU.
    
      TUMISKAN BAHAN – BAHAN KISAR DAN SERAI SEHINGGA NAIK BAU . MASUKKAN CILI, TOMATO , DAN SOS TOMATO . TUMIS SEHINGGA PECAH MINYAK.

        PERASAKAN GARAM DAN GULA . MASUKKAN AYAM YANG TELAH DIGORENG DAN 
       GAUL SEKATA

      KEMUDIAN MASUKKAN BAWANG BESAR . BIARKAN SELAMA 2-3 MINIT . SIAP UNTUK DIHIDANGKAN .  

      ANDA BOLEH KLIK RESEPI SETERUSNYA RESEPI MI BIHUN PUTIH.

     Antara makanan yang terkenal. Di ambil daripada rujukan resepi dan kebanyakkannya telah diubah mengikut pengalaman penulis.






2 ulasan:

  1. Ayam masak merah. Ramai yang sukakanya. Tapi, ada bermacam versi resepi kan. Pilih saja ikut selera masing-masing.

    BalasPadam
  2. Betul, ikut kreativiti masing2 kan? Terima kasih kerana membaca

    BalasPadam

Arkib Blog